Puberbrein als publiektrekker: grote belangstelling voor LEF-avond

Met veel humor vertelde ze over het gedrag van jongeren en hoe ouders daar het beste mee om kunnen gaan. Haar verhaal zat vol praktische tips en herkenbare voorbeelden – van afspraken maken tot communiceren zonder ruzie. Voor veel ouders was het niet alleen leerzaam, maar ook een avond vol opluchting en herkenning.

De belangstelling was groter dan verwacht, en dat viel ook op bij de organisatie. ,,We zagen meteen na afloop een piek op onze website. Dat laat zien hoeveel behoefte er is aan dit soort informatie,” aldus een woordvoerder.

Met de avond wil LEF ouderbetrokkenheid stimuleren, een thema dat volgens de organisatie steeds belangrijker wordt. ,,We zijn veel op scholen aanwezig, maar nu begint ook het bewustzijn onder ouders te groeien. En dat is precies wat we willen bereiken.”

Meer dan tweehonderd ouders bezochten vorige week de lezing ‘Het Puberbrein’ van Aletta Smits, georganiseerd door LEF op het Don Bosco College. Smits wist het publiek te boeien met een luchtige en herkenbare presentatie over het denken en doen van pubers.

Cijfers tonen drinkgedrag jongeren

‘Van de vierdeklassers dronk 49% in de weken voorafgaand aan het onderzoek’

Cijfers tonen drinkgedrag jongeren
,,De cijfers zeggen dat er nog een heleboel werk te doen is. Maar wat wij horen van de ouders is dat bijna iedereen zegt: ‘Wij willen het wél anders’. Wij proeven een generatie die bereid is om een verandering te bewerkstelligen.” Het waren de sluitende woorden van een lezing over de stand van zaken rond de programma’s LEF en JOGG. Die maakte duidelijk dat de gemeente veel doet om jongeren in een betere omgeving te laten opgroeien. Toch liegen de cijfers over hun alcoholgebruik er nog steeds niet om.

De rol van de ouders blijkt daarin wederom bepalend te zijn. Een greep uit de gepresenteerde gegevens: 22% van de 491 ondervraagde tweedeklas scholieren dronk in de afgelopen vier weken. 43% daarvan liet de ouders hun alcohol verstrekken. Dit percentage ligt beduidend hoger dan in andere gemeenten waar ook ondervragingen plaatsvonden.

“Ouders vinden het goed of zeggen er eigenlijk niks over als ze ervan weten”

Van de vierdeklassers dronk 49% in de weken voorafgaand aan het onderzoek. Men deed daarnaast navraag over of er sprake was van ‘binge drinken’: het nuttigen van vijf of meer glazen per avond. 11% van de tweedeklassers deed dit, 42% van de vierdeklassers. De laatste categorie is die van het ‘dronken of aangeschoten’ zijn geweest. Bij 6% van de tweedejaars gebeurde dit, tegenover 37% van de vierdeklassers. De presenterende LEF-projectleider/beleidsmedewerker vertelde tijdens deze themabijeenkomst van de gemeenteraad nog meer over de invloed van ouders. Wanneer zij weinig tijd doorbrengen met hun kind, is dit merkbaar in het middelengebruik. Hetzelfde geldt voor als zij duidelijke regels stellen. Daarbij blijkt het van belang dat zij weten waar hun kroost zich ophoudt, net als dat die met zijn ouders kan praten als hij of zij ‘ergens mee zit’. Veel ouders blijken het alcoholgebruik te gedogen, meldde de presenterende ambtenaar. ,,Ze vinden het goed, of zeggen er eigenlijk niks over als ze ervan weten. Voor 66% van de vaders of moeders/ verzorgers geldt dit. Daarnaast hebben jongeren ook invloed op elkaar, dat is die groepsdruk waar we het vaak over hebben met z’n allen. Alles bij elkaar genomen vindt 34% dat de meeste leeftijdsgenoten in zijn of haar omgeving drinken. In heel Zaanstreek-Waterland ligt dit op 19%.”

Kruisverbanden
In het vervolg werden zogenoemde ‘kruisverbanden’ beschreven. Interessant daarvan is bijvoorbeeld de verbinding tussen het psychisch welbevinden en middelengebruik. ,,Wat je ziet is dat kinderen die niet goed kunnen praten met hun ouders veel vaker psychische klachten hebben. Dit zijn cijfers uit onze gemeente. Ga je dan door naar het alcoholgebruik, dan zie je daar de effecten van. Het zijn allemaal open deuren, maar de ouders spelen dus een grote rol. Binge drinken komt ook vaker voor onder kinderen die zich niet altijd gehoord voelen door hun ouders. Hetzelfde geldt voor het dronken of aangeschoten worden. Als vaders en moeders regels stellen, zie je daar ook de positieve effecten van in het alcoholgebruik.”

De projectleider registreerde bij ouderavonden dat ouders het fijn vinden om te zien dat hun gedrag ertoe doet en vaak zin heeft. ‘Daarmee proberen we de moedeloosheid te keren’, zei die daarover. Dat doet de gemeente daarnaast op andere manieren via verschillende domeinen. Die wil daarmee ‘beschermende factoren’ creëren voor jongeren en bijdragen aan een kansrijke omgeving. Zo organiseert men activiteiten voor vrijetijdsbesteding van jongeren: bijvoorbeeld de ‘Weekend Fun Nights’. Bij dit soort momenten moet er semiprofessioneel toezicht zijn en sprake zijn van een veilige, gezonde omgeving. Onderdeel daarvan waren tevens een junior- en een familievariant. In 2023 waren 5.347 aanmeldingen voor de ‘Fun Nights’, in 2024 tot en met de zomer 2.495.

Voor doordeweeks zet men meer in op talentontwikkeling via het programma Your Talent. ,,Die heeft een positief effect op je zelfbeeld, identiteitsontwikkeling en om ontwikkelingsgelijken te ontmoeten. Ook zitten jongeren daardoor beter in hun vel, dat weer beschermend is tegen middelengebruik. In het kader hiervan zetten we 86 ‘reeksen’ neer, omdat dit niet werkt als je ergens een keer komt kijken. Jongeren moeten meerdere keren ondervinden of iets hun talent is en of ze daarmee verder willen. Dit kan bijvoorbeeld sport zijn of muziekles.”

“Kinderen die niet goed kunnen praten met hun ouders hebben veel vaker psychische klachten”

De gemeente is daarnaast bezig om de ouders handvatten te geven in de opvoeding en omgang met hun kinderen. Bij de LEF website ligt de focus nu meer op ouderbetrokkenheid. Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen ouders cursussen volgen en webinars. Zo was er een avond over de drug ‘Miauw Miauw’, waar veel animo voor was. Ook waren er specifieke bijeenkomsten over alcohol en opvoeden. ’Tis hier geen hotel’ was een cursus over het puberbrein.

Ouders blijken het moeilijk te vinden om gesprekken over dit onderwerp met elkaar aan te gaan, terwijl dit veel effect kan hebben. ,,’We spreken elkaar overal over’, zeggen ze. Waarom vinden we het nou zo moeilijk om te zeggen: zullen we hier met elkaar afspraken over maken? Daarom hebben wij het erover hoe we dit kunnen stimuleren. Dat is iets dat wij meenemen aan de tekentafel.”
Vanwege deze redenen wil men tevens gespreksleiders inschakelen die ouders kunnen gaan helpen in het opstellen van een ouderconvenant. Ouders zelf blijken onderling niet altijd de beste afspraken te maken. Mede omdat ze het lastig vinden om te zeggen: ik vind dit geen goede afspraak. Het idee is om met de aanstelling van een neutraal persoon tot effectievere richtlijnen over bijvoorbeeld middelengebruik te komen.

Een hoop ontwikkelingen zijn benoemd. Nog een laatste daarvan is dat het LEF-programma inmiddels niet meer samenwerkt met Universiteit Utrecht, maar een andere partner vond. Wethouder Vincent Tuijp legde uit waarom: ,,Als Edam-Volendam startten wij als eerste met dit programma naar IJslands model. Wij hadden een samenwerking met die universiteit en Ina Koning die daar onderzoek voor deed. Zij vertrok naar de Vrije Universiteit, maar is nog wel betrokken bij de opzetting van het OKO-programma: Opgroeien in een Kansrijke Omgeving van het Trimbos- en Nederlands Jeugdinstituut. Wij zijn daarop aangehaakt.”

Nieuw-Volendam – 15 januari 2025 – Artikel n.a.v. Themaraad

Klaplong, longbloeding en opname intensive care: Nederlandse kinderen in ziekenhuis na vapen

Zeker 14 kinderen zijn het afgelopen jaar in het ziekenhuis terechtgekomen na vapen. Dat blijkt uit cijfers van artsen waar RTL Nieuws over beschikt. De meesten van hen waren ernstig ziek. Zo kreeg een 16-jarige jongen onlangs een zware longbloeding en moest een 15-jarig meisje worden opgenomen op de intensive care. Kinderartsen stellen dat dit het topje van de ijsberg is, het aantal kinderen dat gezondheidsklachten krijgt na vapen ligt volgens hen nog veel hoger.

Sinds 1 november vorig jaar roept de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) artsen op om melding te maken van kinderen die ziek zijn geworden na het roken van een e-sigaret. Dat gebeurde in één jaar tijd 14 keer.
In een groot deel van de gevallen was het kind ernstig ziek en moest het worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij veel kinderen werd er uitgebreid medisch onderzoek gedaan en werden alle andere oorzaken uitgesloten. De enige oorzaak die volgens betrokken artsen overbleef, is vapen.

Met twee kinderen, een 15-jarig meisje en een 17-jarige jongen, ging het zo slecht dat zij moesten worden opgenomen op de intensive care. Andere kinderen hadden last van een luchtwegobstructie, een klaplong of ernstige afname van de longfunctie.

‘Vapete om de vijf minuten’
Niet altijd is bekend hoeveel de zieke kinderen vapeten, en wat zij dan precies innamen. Sommige kinderen vertelden daar wel uitgebreid over aan de betrokken artsen. Zo gaf een 14-jarig meisje aan dat zij overdag om de vijf minuten vapete. En ook ’s nachts werd ze wakker voor een hijsje. Een 16-jarig meisje en haar moeder vertelden de arts dat zij ‘vrijwel voortdurend’ vapete, ook tijdens schooltijd. Een 16-jarige jongen gaf aan dat hij duizend hijsjes per dag rookte, zijn arts noemde dat ‘schrikbarend’.
Het meldpunt van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen kon geen overeenkomst vinden in het type vape dat de kinderen rookten. Er was ook geen overeenkomst in de medische geschiedenis van de kinderen en de klachten waren daarnaast heel divers. Hierdoor is het voor artsen ongewis waarom het ene kind zo ziek wordt na vapen en het andere kind niet.
Er wordt wel steeds meer bekend over wat er precies in vapes zit en hoe schadelijk dat is. Zo ontdekte RTL Nieuws eerder al dat de vapes van Nederlandse kinderen bomvol gif en lood zitten. En dat er veel meer nicotine in zit dan wettelijk is toegestaan.
Kinderlongarts Sophie Cohen van het Wilhelmina KinderZiekenhuis (WKZ) in Utrecht kreeg in oktober, midden in de nacht, een ernstig zieke patiënt op haar afdeling. Hij was 16 jaar en hoestte veel bloed op. Ze vertelt in onderstaande video zijn verhaal.
Kinderlongarts Marije van den Beukel van het Haagse ziekenhuis Haaglanden MC houdt samen met vijf andere kinderartsen in Nederland het meldpunt bij. Ze stelt samen met haar collega’s dat deze 14 kinderen slechts het topje van de ijsberg zijn.

“Deze 14 kinderen zijn ernstige casussen”, zegt Van den Beukel. “Hun artsen dachten in dit geval: jeminee, hier moet ik écht iets mee.” Maar de arts spreekt veel collega’s die vergelijkbare zaken meemaken, maar deze gevallen niet hebben gemeld bij het meldpunt.

‘Er speelt veel meer’
“Op congressen, bij de lunch of gewoon op de werkvloer hoor ik met grote regelmaat verhalen over kinderen met slaapproblemen door een nicotineverslaving. Soms kunnen ze er niet meer door naar school. Of kinderen die vage misselijkheidsklachten hebben, langdurig hoesten of opeens astma hebben. Deze casussen worden niet gemeld, maar dit geeft wel aan dat er nog veel meer speelt dan wat wij nu weten.”
Voor Van den Beukel en haar collega’s zijn deze casussen nieuw, legt ze uit. Deze ziektebeelden komen namelijk niet voor bij kinderen die sigaretten roken: “Nee, ik ken geen voorbeelden van kinderen die acuut ziek worden door het roken van gewone sigaretten, zoals we nu dus wel zien bij vapen. Bij de gewone sigaret kennen we vooral de langetermijneffecten, zoals kanker. Een mogelijke verklaring voor de acute klachten bij vapen is dat een vape soms vrijwel continue gebruikt wordt.”
Dat komt doordat de meeste vapes nicotinezouten bevatten. Deze zouten zorgen voor een minder scherpe en bittere smaak in de keel dan nicotine. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de nicotine makkelijker op te nemen is in het lichaam. Ook hebben veel vapes die jongeren roken een smaakje, zoals mango of cola. Die zijn verboden, maar daar is nog altijd makkelijk aan te komen in sommige winkels, of via dealers op het schoolplein en accounts op bijvoorbeeld Snapchat.
Door de meldingen te bundelen, wil de kinderlongarts daarom meer inzicht krijgen in de gevolgen voor de gezondheid van kinderen. Want hoe ziek worden kinderen van vapen? Welke klachten krijgen ze? En hoe moeten ze dan behandeld worden? “Die informatie hebben we niet, omdat vapen zo nieuw is: we weten er nog zo weinig over. Door die informatie te verzamelen, hopen we collega’s in het hele land bij te kunnen staan als er een ziek kind binnenkomt. Welk medicijn hielp de vorige keer? En gaven we toen wel of geen antibiotica?”

Daarnaast wil Van den Beukel meer urgentie creëren: “We willen feiten brengen: kijk, dit gebeurt er nu met kinderen in Nederland. En die stress en al dat leed voor het kind en het gezin had voorkomen kunnen worden als ze niet zouden vapen. Dat maakt je gefrustreerd en boos. En nee, niet boos op de kinderen. Maar wel op de tabaksindustrie en op iedereen die hier verantwoordelijk voor is.”

Hoe gaat het nu met de kinderen?
Met een aantal van de 14 zieke kinderen gaat het op dit moment nog niet heel goed. De een is nog heel snel moe, kan nog niet sporten en herstelt langzaam. De ander lukt het simpelweg niet te stoppen met vapen vanwege de nicotineverslaving, waardoor klachten aanhouden en een afkickbehandeling nodig is. Daarnaast is het volgens artsen nog onduidelijk wat de langetermijngevolgen zijn van vapen, waardoor niet te zeggen is of er permanente gezondheidsschade is ontstaan.
Van den Beukel: “Het is te gek voor woorden dat dit nu in Nederland gaande is. Dit heeft een enorme impact op ons en op de kinderen. Want let wel: ze zijn echt nog jong en maken dan dit al mee. Dat veroorzaakt heel veel stress in het hele gezin, en het maakt ons als artsen gewoonweg verdrietig.”

Bron: RTL Nieuws

Alle activiteiten op één platform!

Alle activiteiten op één platform

Vanaf 1 oktober gaan we alle activiteiten die worden georganiseerd samenbrengen op één platform! Hiermee maken we het voor ouders en jongeren nog makkelijker om een passende activiteit te vinden en je daarvoor aan te melden. Binnenkort vind je alle Weekend Fun Nights activiteiten én alle activiteiten op het gebied van talentontwikkeling op de website van Your Talent (yourtalent.org). Uiteraard houden we je ook nog op de hoogte van de activiteiten via onze social kanalen. Maar volg Your Talent voor alle updates!

Nog even de voordelen op een rij:
Alle activiteiten op één plek en met één account!
Nog meer activiteiten voor álle doelgroepen.
De hele week activiteiten waar je aan mee kunt doen.

Spelen in een band is een kick voor iedere muzikant!

Spelen in een band is een kick voor iedere muzikant! Wij willen live muziek meer laten leven onder jongeren. Jullie zijn degene die het stokje over zullen nemen van de oudere generatie!

Via dit project zullen wij bandjes vormen en begeleiden naar diverse lokale optredens. Wij zullen een podium geven aan leergierige jonge muzikanten, die klaar zijn om hun talenten live te laten horen! Het begintraject bestaat uit een kennismakingsavond in de PX Volendam en een avond voor de bandvorming.

‘Dit is het moment om ouderbetrokkenheid te vergroten’

Vijf jaar LEF

Dit is het moment om ouderbetrokkenheid te vergroten

Op zaterdag 18 november wordt in PX in Volendam een bijzonder jubileum gevierd: het vijfjarig bestaan van het initiatief LEF. Wethouder Vincent Tuijp omarmt de mijlpaal met voorzichtig optimisme. ,,We zijn als gemeente aan deze missie begonnen om het middelengebruik onder jongeren in Edam-Volendam terug te dringen. Om die missie te laten slagen, hebben we de steun van onze gehele gemeenschap nodig.” Tuijp erkent dat de coronapandemie flinke obstakels heeft opgeworpen wat betreft de LEF-plannen, maar ziet dat de volgende generatie jongeren weer bereikt wordt. ,,We zijn op de goede weg. Nu is het moment daar om de ouderbetrokkenheid te vergroten, want pas dan kunnen we de grote stappen voorwaarts zetten.”

Na vijf jaar aan het roer te hebben gestaan van LEF, blikt Vincent Tuijp terug op roerige tijden. ,,De weg naar verandering begon met een heldere visie: het gezonde verstand moet zegevieren als het gaat om het maken van keuzes”, legt de Volendammer uit. ,,LEF daagde de gemeenschap uit om actief deel te nemen aan het creëren van een gezonde toekomst voor de jeugd en de samenleving als geheel. Hoewel het programma zich met name richt op jongeren tot achttien jaar, speelt iedereen in onze gemeenschap een cruciale rol bij het vormgeven van een omgeving waarin jongeren veilig en gezond kunnen opgroeien.”

Het model dat in Edam-Volendam gehanteerd wordt is geïnspireerd door het succesvolle IJslandse model. ,,We beschikken over ontzettend veel wetenschappelijke onderzoek over dit onderwerp”, vervolgt Tuijp.

,,Daarom kunnen we met zekerheid zeggen dat de weg die we hier in zijn geslagen een lange is. Het tot stand brengen van een cultuurverandering als deze vereist het collectieve geloof van de gemeenschap en betrokkenheid van inwoners, ondernemers, verenigingen en scholen.”

‘‘Tijdens de coronaperiode zijn veel ouders toleranter geworden”

Ouder-kindactiviteiten Een van de doelstellingen van LEF is om alternatieven te bieden die de jeugd een gezonde toekomst bieden. Enkele van de populaire initiatieven vallen onder de noemer ‘Weekend Fun Nights’. ,,Op de achtergrond wordt druk gewerkt om naast de reguliere ‘Weekend Fun Nights’ en de ‘Fun Nights Junior’ ook ‘Family Fun Nights’ van de grond te krijgen. Activiteiten die ouders samen met hun kinderen kunnen uitvoeren. Dat kunnen sportieve activiteiten zijn, maar bijvoorbeeld ook een kookworkshop of een quiz, maar ook activiteiten die ouders samen met hun kinderen thuis kunnen doen. Hoewel de website van LEF al een uitgebreid aanbod aan gratis weekendactiviteiten voor de doelgroep van tien tot zeventien jaar presenteert, is er een groeiende vraag naar meer ouder-kindactiviteiten. LEF staat klaar om in die groeiende behoefte te voorzien.” Om LEF tot een succes te brengen is de inzet van de gemeenschap hard nodig, benadrukt de wethouder.

‘‘Veel ouders worstelen met groepsdruk en de angst dat hun kind buitengesloten zou kunnen worden”

,,Het coronatijdperk heeft ons als het ware teruggeworpen in de tijd. Er is momenteel een grote groep jongeren van tussen de veertien en zestien jaar die vóór de pandemie actief deelnamen aan de LEF-activiteiten, maar die we nu kwijt zijn. Tijdens de coronaperiode zijn veel ouders toleranter geworden, wat heeft geleid tot situaties waarbij jongere kinderen op zitjes thuis experimenteerden met alcohol. Als gevolg hiervan zien we dat juist die groep nu wekelijks alcohol consumeert. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling.”

Dooddoeners

Tuijp gaat regelmatig het gesprek aan met inwoners van de gemeente, waarbij het onderwerp van discussie vaak rondom dit hete hangijzer draait. ,,Je krijgt vaak dooddoeners als ‘wij dronken ook toen we twaalf waren’ naar je hoofd, maar daar heeft niemand iets aan. Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we nu welke desastreuse effecten alcohol kan hebben op een kinderbrein. Het is niet voor niets dat de wettelijke leeftijd voor alcoholverkoop is verhoogd naar achttien jaar.”

Ouderbetrokkenheid

Volgens Tuijp is nu het momentum om meer betrokkenheid vanuit de ouders te genereren. ,,LEF bestrijkt in feite drie disciplines: het handhaven op jonge leeftijden in het uitgaansleven, het aanreiken van alternatieven voor weekendavonden, én het realiseren van een continue ouderbetrokkenheid. Op dit moment is met name het laatste onderwerp onze primaire focus. Onlangs hebben we voor het eerst twee bijeenkomsten gehouden op De Blokwhere en ‘t Kofschip, met als doel een open dialoog met ouders mogelijk te maken. We creëerden een veilige omgeving waarin iedereen de vrijheid had om zijn of haar gedachten te uiten. Dit heeft ons waardevolle nieuwe inzichten opgeleverd.”

‘‘Blijf betrokken, blijf het gesprek aangaan, en blijf samenwerken om een gezonde toekomst voor de jeugd te waarborgen”

,,We realiseren ons maar al te goed dat veel ouders eveneens worstelen met groepsdruk en de angst dat hun kind buitengesloten zou kunnen worden. Daarmee staan ook de ouders voor een enorme uitdaging.” Tuijp schetst een veelvoorkomend scenario dat veel ouders tot wanhoop drijft: ,,Er zijn nog altijd ouders die wél toestaan dat hun kinderen op jonge leeftijd alcohol drinken. Wanneer dat er meerdere zijn in dezelfde vriendengroep, kan er groepsdruk ontstaan. Dit is een probleem dat bij de wortels aangepakt moet worden, en om dat te bewerkstelligen is een cultuurverandering noodzakelijk, waarvan de volledige realisatie tot wel 25 jaar kan duren.”

Toekomstvisie

De tijdsduur die nodig is voor het behalen van een succesvol resultaat strekt zich niet alleen uit tot de jeugd, ouders, en de huidige organisatie. ,,Een andere uitdaging is het behouden van de betrokkenheid van de gemeenteraad”, benadrukt Tuijp. ,,Elke vier jaar zijn we afhankelijk van een nieuwe raad en een nieuw college. Het is essentieel dat al deze betrokkenen het belang van LEF inzien en bereid zijn bij te dragen aan deze missie. Maar ik heb vertrouwen dat de toekomstige raad, net als de huidige, de noodzaak van dit initiatief zal inzien.”

LEF vergt geduld, consistentie en betrokkenheid van de hele gemeenschap. ,,Verzaken is geen optie”, zegt Tuijp strijdvaardig. ,,Het vijfjarig jubileum van LEF is een kans om te vieren wat er tot nu toe is bereikt, maar ook om vooruit te kijken naar een betere toekomst voor de jongeren van Edam-Volendam. Ik hoop daarom dat we veel tieners mogen verwelkomen op het jubileumfeest in PX op zaterdag 18 november.” Tuijp sluit af met een duidelijke boodschap: ,,Blijf betrokken, blijf het gesprek aangaan, en blijf samenwerken om een gezonde toekomst voor de jeugd te waarborgen. Met vastberadenheid en de steun van de gemeenschap zal LEF doorgaan met het realiseren van zijn missie en het vormgeven van een positieve toekomst voor onze jeugd.”

Oprichters Tishiergeenhotel.nl geven lezing op DBC

Oprichters Tishiergeenhotel.nl geven lezing op DBC

Over leven en overleven met pubers

Meer dan honderd ouders van (beginnende) pubers kwamen vorige week af op het Don Bosco College, voor ’t Is hier geen hotel’. Een lezing vanuit het onlineplatform, over leven en overleven met pubers, gedaan door de oprichters Saskia Smith en Martine de Vente, beiden moeders van pubers. Allerlei opvoedvraagstukken passeerden de revue. ,,Het leven met een puber is nooit saai.”

,,Dat er zoveel ouders op afkomen, geeft aan dat het hier leeft”, zei Dick Kwakman, docent aan het DBC en zelf ook vader van pubers. ,,Vandaar dat we gekozen hebben om deze ludieke en interactieve lezing hier heen te halen, in samenwerking met het LEF-programma. We hebben immers een rol te spelen in het opgroeien van onze kinderen. We hebben overtuiging, passie en betrokkenheid nodig, om samen naar een gezonde toekomst te gaan.”

‘‘Het brein is in het 25e levensjaar volgroeid, dus planning & control laten tot die tijd te wensen over’’

De bingokaart die ondertussen op het grote scherm werd getoond – met allerlei uitspraken en situaties met puberende kinderen – gaf bij velen meteen een feest der herkenning. Werkelijk alles kwam voorbij. Van het eindeloos getuur op een scherm, de inventieve wijze waarop jongeren hun mobiel toch mee naar boven smokkelen, ook al is de regel dat die beneden blijft. De stemmingswisselingen, de ‘ja, ik doe het zo’-antwoorden. Als ouder van een puber voel je je op een gegeven moment taxichauffeur, pinautomaat, kok, kortom een facilitair medewerker. Als de dames vertellen dat bij pubers de prefrontale cortex (het verstand) pas later ontwikkelt en vragen aan het publiek wie denkt te weten wanneer het brein biologisch gezien is volgroeid, denken sommige ouders aan 18 jaar, of 20 jaar. Maar het antwoord is rond het 25e levensjaar. ,,Dus planning & control laten tot die tijd te wensen over. Moeilijk uit bed kunnen komen, sleutels vergeten, te laat komen, het hoort er soms bij.”

Eén van de vrouwen toont een foto van haar dochter, onderste boven hangend in de bank. ,,Laat een puber zich vervelen, bemoei je er zo weinig mogelijk mee, dan wordt het op een gegeven moment rustig. En het is goed voor de sfeer thuis”, zegt ze met een knipoog. ,,Probeer ook de interesse te stimuleren. Mijn zoon wilde gitaarlessen en deed dat online. Inmiddels speelt hij heel goed en heeft de droom om op Lowlands te komen. Complimenten geven en belonen werkt. Dan voelen ze zich gewaardeerd en wordt het zelfbeeld versterkt.”

Een puber komt in een identiteitsontwikkeling terecht. Worstelt met dat zelfbeeld en de eigenwaarde. Er komt ongekend veel op hen af. ,,Ze gaan op zoek naar wie ze zijn. Aan ons de taak de tijd te nemen om daarbij in deze fase te begeleiden.” Hoewel je puber jou als pa of ma opeens ‘bro’ of ‘gast’ gaat noemen en jou ook héél vervelend vindt, vinden ze het stiekem toch heel fijn als je op de achtergrond aanwezig bent. ,,En als je in gesprek wilt, is ernaast gaan zitten meestal een betere optie dan er tegenover. Vraag ook eens aan je kind hoe hij of zij het vindt gaan. Wat ze leuk en minder leuk vinden. Stel open vragen. Je hoort wel eens die zucht, als je begint, of ziet dat het kind de ogen bewust laat rollen. Je denkt soms dat je tegen een muur praat, maar bepaalde dingen beklijven echt wel.”

‘‘Je denkt soms dat je tegen een muur praat, maar bepaalde dingen beklijven echt wel’’

Uiteraard ging het ook over de verleidingen, zoals alcohol op jeugdige leeftijd, blowen, drugs. ,,Ze gaan experimenteren. En je bent er niet altijd bij. Mijn kind begon te blowen. Dan kom je als ouders voor dilemma’s te staan. Je kunt gaan verbieden, je kunt ook het gesprek aangaan. En daar kunnen soms hele mooie gesprekken uit voortkomen. Houd oprechte interesse, niet preken.” Eén van de vrouwen stuurt haar dochter soms een appje, terwijl die in hetzelfde huis rondhangt. ,,Als ik zie dat ze niet lekker in haar vel zit. Op die manier komt er dan soms juist eerst contact en dan een gesprek op gang.”

Moeder en dochter zijn even later samen te zien in een dansje dat op TikTok is geplaatst. Vervolgens wordt het publiek gevraagd wie er op TikTok zit. Een aantal moeders zit op Instagram. Een enkeling kijkt met regelmaat mee met het verkeer op de mobiel van kindlief. Bij de stelling ‘ik smeer de boterham van mijn puber nog’ blijkt dat er nog wat moeders zijn die dat doen. Bij de vraag of ‘alcohol onder 18 moet kunnen’ gaan er veel handen omhoog. Eén moeder die haar hand omlaag houdt, vertelt dat haar zoon zestien werd en kratten bier wenste op zijn feestje. Want dat zou bij anderen ook mogen. ,,Ik heb daarop met andere ouders gesproken, besloot 0.0 in huis te halen en uiteindelijk is er geen enkel biertje gedronken maar was het wel leuk.”

,,Maar blijf ook in gesprek als een kind wel heeft gedronken”, vertelt één van de vrouwen. ,,En vertel over dat alcohol op jonge leeftijd schadelijk is voor de hersenen en dat alcohol het risico op kanker verhoogt.” Wethouder Vincent Tuijp beëindigde de avond, ,,waarvan we er meer willen gaan houden, ook op de Triade. Ook wat betreft onderwerpen als sexting en ondermijning komt er voorlichting op de basisscholen. Vanuit LEF komen er ook activiteiten in het kader van Family Fun Nights, dus bijvoorbeeld samen met je kind paddellen.”

Door: Eddy Veerman, Nieuw Volendam